Vervanging is het grondig nagaan of dierproeven vervangen kunnen worden door andere methoden en deze toe te passen of zo nodig te ontwikkelen, zoals celkweken, computersimulaties, onderzoek met dode dieren of slachtafval, onderzoek met mensen en mini-organen op een chip. Werken aan Vervanging draagt bij aan de transitie naar proefdiervrije innovatie, waarbij wij ook deelnemen aan landelijke projecten rond dat thema. Wat deden wij dit jaar aan Vervanging en transitie?
De Universiteit Utrecht was gastlocatie van de internationale Pioneer-2-Policymaker Conference van de programma Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI) van de rijksoverheid. Een aantal medewerkers nam deel aan het congres en andere bijeenkomsten van TPI.
Eind 2019 stelden de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en Hogeschool Utrecht een werkgroep in voor het stimuleren van proefdiervrije innovatie, TPI Utrecht. De eerste kennismakingsvergadering viel in 2019. In 2020 presenteert de werkgroep zichzelf en haar plannen.
De innovatiehub Utrecht Advanced In Vitro Methods (U-AIM) organiseerde dit jaar een goed bezochte Summer School Advanced In Vitro Models. Studenten leerden er over onderzoeksmethoden zonder proefdieren.
Het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences werkte nationaal en internationaal aan het bekendmaken van de herkomst van fcs, groeiserum dat van kalveren afkomstig is. Hoofd van het centrum Jan van der Valk ontving de Björn Ekwall Memorial Foundation Award 2019 ter erkenning van zijn activiteiten en voor het opzetten van de database fcs-free.org, waarin onderzoekers naar fcs-vrij groeiserum voor cel- en weefselkweek kunnen zoeken.
Diverse partijen werkten nationaal en internationaal aan de oprichting en bekendheid van een database voor uitwisseling van menselijk weefsel, bijvoorbeeld van operaties: VitalTissue.nl
Ook in 2019 stonden velen via de dierenarts het dode lichaam van hun huisdier af voor de wetenschap: